החגים באתיופיה

החגים באתיופיה

החגים באתיופיה

החגים באתיופיה הם אירועים אשר מומלץ מאד לקחת בהם חלק כצופה מהצד או כמשתתף פעיל. באתיופיה ישנם חגים בעלי אופי לאומי המתאפיינים בסעודות, מסיבות אוכל ושתייה כיאה לחגים ומתרכזים בעיקר במרכזי הערים ובמקומות הבילוי, וכן חגים דתיים אשר במרכזם לרוב טקסים דתיים והם מתרכזים סביב הכנסיות הגדולות. להלן יצויינו החגים הנוצריים והלאומיים המרכזיים באתיופיה.

יצויין כי לכל מחוז ושבט חגים מקומיים בנוסף לחגים הכליים ומומלץ לברר בעת שהותכם האם והיכן מתרחשים חגים אלו. מבחינת האסלאם והיהדות החגים המוסלמים נחוגים בהתאם ובדומה לשאר העולם.

בקהילות היהודיות הממתינות לעלייה החגים מצויינים בדומה למוכר לנו מהארץ בתאריך העברי של החג.בינואר – חג המולד האתיופי
חג המולד – 6-7 ינואר
חג המולד הינו החג המציין את הולדתו של ישו, כפי שמתואר בברית החדשה. רבים צמים ביום ה-6 בינואר ובערב אורחים סעודת חג. חגיגות חג המולד נחוגות בכל רחבי המדינה והמצוינים בטקסים ותפילות המתחילות בשעות הבוקר המוקדמות בכנסיות השונות בדגש על הכנסיות של לליבלה וכן בכנסיות המרכזיות באדיס, גונדר, אקסום ובערים השונות.
השם של החג באמהרית

 

18-19 בינואר – חג ההתגלות (טימקט)
ימים ספורים לאחר חג המולד מציינת אתיופיה את הטימקט, חג המקפל בתוכו שני אירועים. האחד: חג האפיפניה (התגלותה של רוח הקודש במהלך הטבלתו של ישוע על-ידי יוחנן המטביל בנהר הירדן) והשני – חג הגעת לוחות הברית מירושלים לאקסום. בקודש-הקודשים של כל כנסייה מונח העתק של לוחות הברית, המכונה תאבות (תיבה). במהלך חג הטימקט נישאים לוחות הברית מהכנסייה אל מקור מים סמוך, ובו, לאחר ברכתו של הכומר הממיר אותם מיסטית למי הירדן, נערכת טבילה המונית. איש הדת, הנושא על ראשו את התאבות, הוא ליבת התהלוכה. לצדו צועדים אנשי דת שונים, נערי כנסייה הנושאים סמלים קדושים, צלבים מסוגננים ושמשיות רקומות. ההמון המלווה מכה בתופים, רוקד ושר, והשמחה גדולה.
אחד המקומות המוכרים ביותר לראות בהם את הטימקט במיטבו הוא בריכת פסילידס בעיר גונדר.
בשיאו של הטקס ירד אחד מאנשי הדת הבכירים במדרגות היורדות אל הבריכה. הוא הניף צלב מוזהב גדול והנמיכו אט-אט ברוב טקס, עד שנשק למים. בכך הפך את מי הבריכה כולה לצ*ב**ל, מים מקודשים. עם הפיכתם המיסטית של מי הבריכה למימי הירדן זינקו מאות נערים עירומים למחצה אל המים, מתיזים מים לכל עבר.

 

2 במרץ –יום הניצחון בקרב עדווה Victory of Adwa
ביום זה מציינים את הנצחון האתיופי על האיטלקים בקרב עדווה בשנת 1896. היום נחגג במצעדים צבאיים, תהלוכות ובמצגי ראווה של כלי נשק בערים השונות. הניצחון בקרב בעדווה אינו רק סמל לגבורה האתיופית והיכולת שלהם לעמוד איתן אל מול אויבים חזקים בעלי נשק מתקדם מבחוץ אלא, ואולי בעיקר, הינו סמל לנצחון האתיופי על הקולוניאליזם האירופי. אתיופיה הינה המדינה היחידה בעולם (למעט ליבריה שם מדובר במקרה יוצא דופן מסיבות אחרות) ששמרה על עצמאותה ונכנסה למאה ה-20 כמדינה עצמאית. לנתון זה המון השלכות על הזהות של אתיופיה עד ימינו אנו 

 

יום שישי שלפני חג הפסחא – יום שישי הטוב האתיופי
יום שישי הטוב הוא חג נוצרי המציין את צליבת ישו, ביום שישי שלפני חג הפסחא. החג נמנה עם מכלול אירועי הפסחא נחוג יום לאחר יום חמישי הקדוש) שבו נערכה הסעודה האחרונה) ויום לפני יום שבת השקט.

בין תחילת אפריל לתחילת מאי – חג הפסחא (פאסיקה)
חג הפסחא חל ביום ראשון בין תחילת אפריל לתחילת מאי. חג הפסחא האתיופי נחוג בדומה לחגים האחרים באתיופיה בטקסים ותפילות במרכזים השונים. 55 ימים לפני החג מאמינים רבים נמצאים ב"צום" וניזונים מתפריט טבעוני ובימים שלפני החג השווקים עמוסים בקונים אשר רוכשים תרנגולים, עזים ושוורים לצורך ארוחת החג. הטקסים המרכזים נערכים בכנסיות שם משתחווים המתפללים 101 פעמים. המאסה המרכזית מתרחשת בשבת בערב לפני תחילת הפסחא בארוע מקודש עתיר מוסיקה וריקודים עד השעות הקטנות של הלילה.

(16 אפריל 2017, 8 אפריל 2018 , 28 אפרי ל2019, 19 אפריל 2020)

5-6 במאי Patriots Victory Day
במאי הוא היום בו האתיופים חוגגים את שחרור אדיס אבבה מידי האיטלקים וסיום התקופה הקולוניאליסתית של האטלקים באתיופיה.

28 במאי יום הפלת ה"דרג" ( Downfall of the Dergue)
בשל העובדה שאתיופיה לא הייתה תחת שלטון קולונאליסטי אין לה "יום עצמאות" רשמי ועל כן יום הפלת שלטון ה"דרג" המפלגה הקומוניסטית, בשנת 1991 נבחר ליום המצויין כיום העצמאות האתיופיה.

11-12 בספטמבר – ראש השנה האתיופי
ראש השנה האתיופי נחגוש בתפילות, טקסים דתיים, שירים ומסיבות וכן בסעודות חג בערים השונות ברחבי אתיופיה.

27-28 בספטמבר חג המסקל
ביום זה חוגגים האתיופים את יום מציאתו של ה"מסקאל", הצלב עליו נצלב ישו על ידי הקיסרית הלנה במאה ה-4 לספירה.
חגיגות ה"מסקל" הינן בעלי אופי דתי ולאומי, בו נאספים ההמונים בכיכרות הערים ובחצרות הכנסיות באתיופיה. האירוע משתלב עם החגיגה של תחילת עונת הפריחה וההתחדשות שבאה לאחר העונה הגשומה. במהלך החג ישנם מספר טקסים ומנהגים המתרחשים במקומות השונים ברחבי המדינה כאשר הטקס הבולט והמרכזי הוא הכנת מגדל ענפים בצורת צלב וקישוטו בפרחים צהובים הנקראים אינקוטטש/פרחי מסקל אשר פריחתם בתקופה זו ומייצגים את בוא הפריחה. בשעות הצהריים ולאחר הטקסים, התפילות והדרשות שורפים את הצלבים וההמון מקיף את האש בריצה. כמו כן נהוג במהלך היום שלאחר החג להתאסף סביב שאריות המדורה ולעשות סימן של צלב בעפר.

מומלץ לברר אודות המקומות המומלצים ולוודא את התאריכים עם לשכת התיירות האתיופית:
+ טלפון: 1517470 (0) 251
https://www.ethiopia.travel/

ממליצים עלינו

קראו עוד על נופים טיולים המלצות שבטים

מסע ריצה לאתיופיה

רצים את הסימיאן באתיופיה- ומסיימים בחגיגות הטימקט בגונדר 8 ימים – 5 ימי ריצה 14-21.1.2024 בית הספר לריצות הרים,

קרא עוד »

אתיופיה מעניינת אתכם?

השאירו פרטים ונשמח לעזור לכם להגיע אליה

זמרת 29, זמרת ד.נ שדות נגב 8515100

החגים באתיופיה

×
×

עגלת קניות

התאהבתם באתיופיה?

יש לי גם טיולים מאורגנים וגם אפשרות לבניית טיול אישי רק בשבילכם: